Konkurrence på Novozymes 2018

Præcis klokken 10.50 ankommer bussen fra Herning Turist med de spændte elever til Novozymes bygningen i Bagsværd. Henved 50 elever kommende fra nær og fjern, som skal deltage i konkurrencen om at brygge den bedste og mest innovative ØL. På slaget 11 introducerer Klaus Borgaard Høybye, Herning Gymnasium dagens program, som ud over selve konkurrencen og poster præsentationen også indeholder faglige oplæg fra forskere hos Novozymes om arbejdet med at finde, producere og bruge enzymer. Som tilhører fornemmer man tydelig at Novozymes har en stor ”forsknings muskel” som Rikke Festersen kommer ind på i sin introduktion til Novozymes og der bliver brugt rigtig meget energi på at finde nye enzymer i naturen.

Så er det tid til poster præsentation, hvor de deltagende elever præsenterer deres bryg og processen bag i matrixgrupper. 15 ”vinder øl” er udvalgt til konkurrencen, hvor henved 1800 elever fra omkring 75 gymnasier og HTX skoler har deltaget. En af ideerne med konkurrencen var at introducerer Novozymes enzymer i ølproduktionen, det er dog kun 3 hold som har anvendt enzymer i deres bryg. De fleste har lavet øl som for 4000 år siden.

Men inspiration og skøre indfald skorter det ikke på, både når det gælder hvad der er kommet i brygget og i særdeleshed omkring navngivning af de enkelte bryg. Sun and fun Juicy Weissbier, Fenris, Supernova, Den sorte satan, Jesus død, Sort pest, Stjernebajer og det lidt mere almindelige Danish Bajer dog med grønlandsk islæt og en thulekvinde på etiketten.

Så er det tid til at dommerpanelet, som bl.a. består af Rikke Festersen Novozymes, Formanden for Foreningen af Danske Biologer Christian Rix og Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg, trækker i arbejdstøjet. De 15 bryg bliver vurderet på farve, lugt og smag på en skala fra 1 til 5. Flere øl må smages flere gange og det ender med at to øl må gensmages for at afgøre hvilken en der er den bedste og dermed den endelige vinder af konkurrencen.

Det hårde opløb bliver mellem Fenris fra Svendborg Gymnasium og Supernova fra Tradium i Randers – og Supernova løber til sidst med sejren 4-1 hos de fem dommere.

Efter smagningen og frokost står der tre videnskabelige oplæg på programmet: første oplæg leveres af Claus Christensen fra Munkebo Mikrobryg om at finde og isolere gamle danske gærstammer, så kom vi på svampejagt med Sara Landvik som også fortalte om Novozymes samling af svampe og enzymer og til slut præsenterer Jesper Kjeldgaard Andersen, Novozymes arbejde med enzymer til bryg-industrien.

Kl. 13.50 er det tid til at Klaus B. Høybye kan løfte sløret for vinderen af konkurrencen og Supernova drengene var tydeligvis stolte ved diplomoverrækkelsen. Præmien – at få brygget det vindende bryg.

En stor tak skal lyde til Mie Lilja, Novozymes for støtte og sparing

Konkurrencen vil blive gentaget i 2019. Vel mødt

Beerzymes

 

Comments are closed